Нормативни документи

Вход в систематаПотребители на линия

Членове : 744
Съдържание : 138
Препратки : 1
Брой прегледи на съдържанието : 485208
Начало История на училището
Оценка на читателите: / 46
Слаба статияОтлична статия 

Историческа справка

Историческа справка за ОУ"Св.Иван Рилски" - гр.Хасково

 

През епохата на Възраждането, Хасково се оформя като важен стопански и културен център в Южна България. Численото нарастването и икономическо замогване на българското население в предопределят и неговите обществени изяви. Предприемчивото и забогатяло от търговията и занаятите българско население създава през 20-те години на XIX век своя българска община, която изиграва решаваща роля за организирането на просветния живот в града. Училищата в Хасково не са могли да съществуват извън общината, без нейната подкрепа и грижи. Тя съдействала  и за намирането  на подходящи учители и сключване с тях на   договори за определено време.

През 1846г. Хасково е въведена взаимоучителната метода от учителя Стоянчо Николов Стамболиев от Казанлък и по този начин се слага началото на новобългарското образование в града.

Към 1865г. (според една дописка във в-к ,,Турция” бр.45 от 1865г.) Хасково разполага със следните училища: ,,В града ни има четири училища. Едно градско ново и великолепно здание друго в овчарската махала, още едно девическо и друго гръкоманско. Последното е останало с 5 ученика и дреме, както се вижда скоро ще и да заспи, но малка ма е грижа за него.’’

Само 5 години по-късно във в-к ,,Македония” бр. 16 от 13.01.1870г. се появява нова дописка за състоянието на училищата в Хасково: „ От училищата в Хаскюй най-добре за сега отива главното училище, а училищата Овчарската и Търноската /Трънската / махала са съвсем разстроени. Желателно е прочее и твърде потребно е да има Настоятелство, което да има под надзор не само главното, но и училищата в гореречените махали.”

От гореизложените две дописки във възрожденския печат става ясно, че за периода от 1865г. до 1870г. освен изброените вече четири училища в града се появява едно ново училище  -  в Трънската махала на Хасково /кв.Змийний/.   Едно е абсолютно сигурно, че през 1869г. това училище е съществувало, тъй като дописката във в-к „Македония” от 13.01.1870 г. Това ни дава основание, (поради липса на друг документален материал) да приемем 1869г. за начална година на откриването на училището в Трънската махала, наследник на което е днешното Основно училище „ СветиИван Рилски” в град Хасково